Wat is kanovaren?

Kanovaren

Kanovaren is naast een leuke recreatieve bezigheid ook al tijden een wedstrijdsport.
Veel mensen kunnen het kanovaren niet uitelkaar houden met kajakken, maar er is wel wezenlijk een verschil tussen die twee.
Met een Kajak maakt men gebruik van een dubbelbladige peddel, bij het kanovaren maakt men gebruik van een pedel welk enkelbladig is.

Recreatief/sport Kanovaren

Wanneer wij praten over het recreatief kanovaren dan bespreken wij direct de grootste groep gebruikers van de kano.
Verhoudingsgewijs zijn er in Nederland en over heel de wereld relatief gezien maar weinig mensen die daadwerkelijk het kanovaren ten opzichte van andere sporten als sport beoefenen.
Het recreatief kanovaren kent diverse categorieën zo kent men het wildwatervaren, Branding varen, toervaren en Zee kajakvaren.
Bij het wildwatervaren heeft men het over een tak van het Kanovaren waarbij men op een succesvolle manier een wildwaterbaan over moet varen.
Het kanovaren op een wildwaterrivier is niet zonder gevaren, veiligheid staat daarom tijdens het kanovaren voorop.
Zo dient met wildwatervaren altijd met minimaal drie personen te doen en dient men het parcours vooraf op andere wijzen te verkennen.
In Zoetermeer kent men de enige Nederlandse wildwaterbaan, deze is kunstmatig aangelegd om wij in Nederland geen bergbeken kennen.
Branding varen doet men op zee, en is naast een recreatieve bezigheid ook een tak van de kanosport.
Bij branding varen vaart men op een golf mee naar de kant en probeert men op de golf naar de kant van de zee te “surfen”.
Wanneer wij het over toervaren hebben bij het kanovaren dan praten wij over de grootste recreatieve bezigheid van de kanovaarders, men praat over toervaren wanneer men enkel en alleen recreatief de kano pakt om op grote open wateren te gaan varen.
Zee kajakvaren doet men zoals het woord al doet vermoeden op zee, maar dit kan ook plaatsvinden op andere grote wateren of rivieren.
Voor het zee kajakvaren heeft men een zeewaardige kano nodig, niet elke kano is dus geschikt om op zee te gaan kanovaren.

Uitrusting

Veiligheid gaat voor alles bij het kanovaren, of dit nou recreatief is of als sport.
Voor een veilige tocht met de kano is het belangrijk dat men een complete uitrustig bijzig heeft in de kano om zijn eigen veiligheid te waarborgen.

Vooral wanneer men op zee gaat kanovaren of in rustige dun bevolkte gebieden is een uitgebreide uitrusting van groot belang, er bestaan hier echter geen wettelijke regels voor.
Veel kanovaarders nemen sowieso een kompas mee echter bestaan hier tegenwoordig ook volledig waterdichte navigatiesystemen voor.
Men dient bij het gebruik van een kano navigatiesysteem echter wel rekening te houden met het feit dat de baterijen van het navigatiesysteem tijdens het kanovaren leeg kunnen raken.
Ook een waterpomp in de kano is geen overbodig luxe wanneer je van plan bent een grote tocht te gaan maken, men kent tegenwoordig diverse soorten waterpompen zoals handbediend, voet bediende of elektrisch waterpomp.
Ook onmisbaar is een EHBO-setje in een waterdichte bak, zodat wanneer er iets gebeurd onderweg je tenminste bent voorzien van de basis benodigdheden om wonden of schades aan je lichaam of andermans lichaam te verhelpen in afwachting van wellicht andere medische hulp.
Wellicht niet het eerste waar je aan denkt om naast een EHBO-setje tijdens het kanovaren bij je te hebben zijn vuurpijltjes of materialen om eventuele rooksignalen mee af te geven, tenslotte kan het gebeuren dat je tijden het kanovaren ergens strand en niet meer zelfstandig weg kan komen.

Voor de veiligheid is het ook van grootbelang dat men tijdens het kanovaren de juiste kleding draagt.

Bij het kanovaren dient men ten alle tijden te zijn voorzien van drie diverse lagen kleding die wij onderverdelen in drie verschillende categorieën:

  • onderlaag: is een dunne vochtregulerende laag onderkleding.
  • tussenlaag: dit is de isolerende laag, maar moet wel vocht verder af kunnen voeren.
  • buitenlaag: moet je beschermen tegen de wind, regen of andere weersinvloeden.

Wanneer je bent voorzien van thermokleding die speciaal is ontworpen voor het kanovaren dan weet je zeker dat je van de juiste kleding bent voorzien, hierdoor zou je eventueel wanneer gewenst de volledige winter kunnen kanovaren.

Vergeet wanneer men het over kleding heeft ook absoluut het zwemvest niet, wanneer je naar een gespecialiseerde winkel gaat voor het aanmeten van een goed zittend zwemvest hoeft dit zwemvest tijdens het kanovaren geen gevolgen te hebben voor een goede comfort.

Waterdichte ton

Tijdens het kanovaren kunnen je spullen nat worden, daarom is het raadzaam om apparatuur of waardevolle spullen ten alle tijden in een waterdichte ton of tas op te bergen.
Op deze wijze kan je vele extra spullen die het conform en plezier van het kanovaren vergroten meenemen tijdens de tocht.